Onderhoudssymbolen

 
De symbolen in de etiketten geven aan hoe u het materiaal moet reinigen.
Wanneer u zich daaraan houdt, hebt u lang plezier van uw kleding.

WASSEN

 

GOED OM TE WETEN

 • Het wastobbesymbool geeft aan of u een kledingstuk kunt wassen, het getal in de tobbe geeft het maximale aantal graden aan (in Celsius). Het kledingstuk kan in de machine of op de hand gewassen worden.
 • Als er geen extra informatie staat, kan het kledingstuk gewoon in de machine gewassen worden.
 • Een streepje onder de tobbe duidt op een speciale machinereiniging, bijvoorbeeld een kort of fijnwasprogramma (een halve was in de trommel, extra hoge waterstand, licht centrifugeren).
 • Twee streepjes onder de tobbe betekent zeer delicate machinereiniging.
 • Een tobbe met een hand erin betekent dat het kledingstuk alleen met de hand gewassen mag worden (niet warmer dan 40°C) en een tobbe met een kruis erdoor betekent dat het textiel helemaal niet gewassen mag worden.


BLEEKWAS

GOED OM TE WETEN

 • Bij een leeg driehoekje (vroeger met de letters CI) mag u bleken met chloor of zuurstof, bij twee schuine lijnen in de driehoek mag alleen zuurstof als bleekmiddel gebruikt worden.
 • Bij een driehoek met een diagonale streep mag er niet gebleekt worden en mogen er ook geen wasmiddelen met bleekmiddelen erin gebruikt worden (zoals bijv. wasmiddelen voor alle temperaturen).

DROGEN

GOED OM TE WETEN

 • Bij de onderhoudssymbolen wordt onderscheid gemaakt tussen drogen in de wasdroger en natuurlijk (met de hand) drogen.

Drogen in de machine

Drogen zonder machine

STRIJKEN

GOED OM TE WETEN

 • Het strijkijzer met één tot drie punten geeft aan dat het kledingstuk gestreken mag worden. De punten geven de maximale temperatuur aan.
 • Eén punt betekent 110°C, twee punten 150°C en drie punten 200°C.
 • Bij één punt is voorzichtigheid geboden bij het stomen en het strijken met een stoomstrijkijzer.
 • Bij een strijkijzer met een kruis erdoor, mag het kledingstuk niet gestreken worden.


 

REINIGEN

GOED OM TE WETEN

 • Een rond symbool informeert u over de mogelijkheid tot professionele reiniging.
 • Eén streepje onder dit symbool betekent milde reiniging, twee streepjes zeer milde reiniging.
 • De letters P of F in het symbool staan voor de verschillende oplosmiddelen die tijdens de professionele chemische reiniging gebruikt mogen worden. Bij een 'P' mag tetrachloorethyleen of eventueel zware benzine gebruikt worden, bij een 'F' (stond oorspronkelijk voor flammable (vuurgevaarlijk), waarmee (zware) benzine bedoeld werd, een tijdje werd ook FCKW gebruikt, maar het symbool is al ouder) mogen alleen oplosmiddelen op basis van koolwaterstof gebruikt worden, dus vooral (schoonmaak- resp. zware) benzine.
Professionele natte reiniging is een methode, waarbij met loog op waterbasis gereinigd wordt. Dit procedé is ecologisch en komt qua reinigende werking overeen met chemische reiniging met tetrachloorethyleen. De 'W' in het symbool als teken voor professionele natte reiniging is sinds 2005 aan de rij symbolen toegevoegd.
 

Chemisch reinigen

 

Nat reinigen
 
 

ANGORAWOL

Textiel van angorawol altijd alleen met de hand wassen.

Handwas van angorawol:

1. Gebruik handwarm water (ca 30°C) waar u een scheutje fijnwasmiddel aan toevoegt.
2. Was tere wol uitsluitend met voorzichtige bewegingen en door water er voorzichtig uit te drukken.
     Houd er rekening mee dat angorawol niet gewreven of gewrongen mag worden.
3. Spoel het kledingstuk daarna meerdere malen met handwarm water uit.
4. Wikkel het kort in een badstof handdoek om vocht op te nemen.
5. Laat de kleding drogen aan de lucht. Doe angorawol nooit in de droger!
6. Borstel met een zachte borstel voorzichtig tegen de vleug in zodat de haren weer overeind gaan staan.

Tip: Als de wol pluist, verwijder de pluisjes dan met een droge en schone schuimrubberen spons.

Mohair- en angorapullovers die niet verharen:

Het is heel vervelend, als uw nieuwe pullover van heerlijk zacht mohair of angora overal haartjes achterlaat. Op uw broek, in uw jas of op uw bank. Wij hebben een hele makkelijke tip: maak de pullover een beetje vochtig en leg hem ongeveer 24 uur in een plastic tas in het vriesvak. Als hij ontdooid is, zult u duidelijk merken dat hij minder verhaart!

KATOEN

Kleding van kleurecht katoen (geverfde garens etc.) is normaal gesproken kookvast. Er zijn echter ook kledingstukken die niet geschikt voor de wasmachine zijn, omdat ze dan zouden krimpen. Let daarom goed op de wasvoorschriften en laat het artikel in geval twijfel chemisch reinigen.

Katoenen stoffen, die geen speciale behandeling hebben ondergaan (zoals bijvoorbeeld een waxcoat), kunnen gewoon tot 200°C gestreken worden.

KASJMIER

Kasjmierwol is heerlijk warm en zacht. Om dit zo te houden, moet het zeer zorgvuldig onderhouden worden, omdat het net als de meeste natuurvezels uitgesproken kwetsbaar is.
Ook al heeft uw wasmachine een wolwasprogramma, kunt u dit kwetsbare natuurproduct toch het beste op de hand wassen.


Kasjmier handwas

1. Gebruik handwarm water (maximaal 30°C) met een scheutje wolwasmiddel.
2. Dompel het kledingstuk volledig onder en beweeg het lichtjes heen en weer. Daarna grondig met helder, koud water uitspoelen.

NB: De kleding mag noch drooggewreven, noch uitgewrongen worden, want anders vervilt de wol.

3.Leg de pullover in plaats daarvan tussen twee handdoeken en druk deze voorzichtig aan, zodat de handdoeken het meeste vocht opnemen.
4. Leg de kleding op een schone handdoek en laat deze liggend drogen.
5. Berg een kasjmierpullover losjes gevouwen, liggend op. Niet op een hangertje hangen, want dan gaat het hangertje erin staan.

LEER

Reiniging van leren jassen

Vaak worden alleen die plekken van een leren jas lelijk, die direct in contact komen met de huid, vooral de kraag en de mouwen. U hoeft dan niet meteen de hele jas te laten reinigen. Onze reinigingstip: bestrooi de desbetreffende plekken met maïzena en borstel deze daarna af. De maïzena zal het vet oplossen.

MICROFIBRE

Microvezels zijn zeer fijne vezels en worden vooral van polyester, nylon of acryl gemaakt. Omdat de vezels zo fijn zijn, is microfibre zeer geschikt om zeer dichte weefsels van te maken. Deze weefsels worden dan ook vaak ingezet voor weerbestendige kleding.

Onderhoud van microfibre

Microfibre kan heel makkelijk op een fijnwasprogramma met een lage temperatuur gewassen worden. Let daarbij wel goed op de wasvoorschriften van de fabrikant, vooral in het geval van een speciale finish of als het materiaal geïmpregneerd is. Het materiaal kreukt minder, als u het op een hangertje aan de lucht laat drogen. Indien nodig, alleen op lage temperatuur en binnenstebuiten strijken.

NB: Gebruik bij functionele microfibre kleding (coating etc.) nooit wasverzachter! Daardoor gaan de vezels verkleven en dit beïnvloedt de ademende eigenschappen van het materiaal.

POLYACRYL

Kledingstukken van polyacryl of mengingen met polyacryl kunnen in principe in de wasmachine gewassen worden. Kies wel voor een lage temperatuur en let in ieder geval op de wasvoorschriften.
Kleding van polyacryl is heel onderhoudsvriendelijk, maar wel hittegevoelig. Daarom noch drogen in de wasdroger, noch strijken.

POLYESTER

Textiel van polyester is machinewasbaar, maar kan ook chemisch gereinigd worden. In de wasmachine wassen op lage temperatuur. Strijken op maximaal 150°C.

FLUWEEL

Net gewassen, natte fluwelen kleding op een hangertje drogen. Hang het niet direct tegen de verwarming aan. Borstel het fluweel vlak voordat het helemaal droog is met een zachte borstel tegen de vleug in.

SCHEERWOL

Textiel van scheerwol of met scheerwolgehalte alleen op de hand wassen.

Scheerwol handwas

1. Gebruik handwarm water (maximaal 30°C) met een scheutje wolwasmiddel.
2.  Dompel het kledingstuk helemaal onder en beweeg het lichtjes heen en weer. Spoel het daarna grondig uit met koud, helder water.

NB: De kleding mag noch drooggewreven, noch uitgewrongen worden, want anders vervilt de wol.

3. Wikkel het kledingstuk kort in een badstof handdoek en druk deze kort aan, zodat het meeste vocht opgenomen wordt.
4. Leg het kledingstuk op een schone handdoek en laat het liggend drogen.
5. Strijk het kledingstuk maximaal op de middelste stand (stand 2). Stoom of een vochtige doek voorkomen het ontstaan van een glanslaagje.

ZIJDE

Zijden kleding mag niet gevouwen worden. Berg uw zijden kleding altijd op een hangertje of eventueel opgerold op.

Onderhoud en reiniging

Om lang plezier van uw zijden kleding te hebben, kunt u het beste de volgende aanwijzingen in acht nemen:

Gebruik nooit bleekmiddelen!
Gebruik nooit water om vlekken te verwijderen!
Wring zijde nooit uit!
Vermijd bij het drogen direct en fel zonlicht!
Gebruik bij het strijken nooit stoom!
Strijk zijde altijd binnenstebuiten!
Laat de zijde nooit in aanraking komen met parfum of deodorant!


Zijde handwas

Zijde hoeft niet per se chemisch gereinigd te worden. U kunt zijde ook op de hand wassen. Hieronder een korte handleiding:

1. Gebruik een speciaal zijdewasmiddel of milde zeep.
2. Laat de zijde ca. 3 - 5 minuten in lauwwarm water weken. Beweeg de stof lichtjes heen en weer. Geef de zijde de gelegenheid in alle rust het water te absorberen. Ga niet wringen of druk uitoefenen om het proces te versnellen! Behandel de zijde nog voorzichtiger, als hij door en door nat is, want de stof is in deze toestand bijzonder kwetsbaar.

NB: Bij donkere of bedrukte zijde hoeft u niet de stof te weken. Was deze alleen in een KOUD handbad!

3. Na maximaal 5 minuten haalt u de zijde uit het handbad. Spoel de stof voorzichtig met koud water met een theelepeltje wittewijnazijn uit, totdat alle zeepresten verdwenen zijn.
4. Wikkel de zijde in een droge handdoek, die het overtollige vocht opzuigt. Gebruik voor donkere of bedrukte zijde een meermaals gevouwen handdoek.
5. Na het drogen legt u de handdoek plat neer en trekt de zijde aan de hoeken voorzichtig in model.
6. Alleen binnenstebuiten strijken. De zijde moet tijdens het strijken nog steeds een beetje vochtig zijn. Let met name op de temperatuur van uw strijkijzer. Want zijde mag nooit te warm gestreken worden!

BREIMODE

algemeen: Hang gebreide kleding nooit met wasknijpers aan de waslijn! Dan raakt de kleding uit model en bovendien ontstaan er knijperafdrukken.

Gebreide handschoenen snel drogen

Schuif de natte handschoen over een leeg glas en zet deze in de buurt bij de verwarming.
NB: Dit geldt niet voor leren handschoenen! Deze drogen uit door de warme lucht.


Gebreide kleding drogen

Rol uw kleding losjes in een handdoek en trek het daarna voorzichtig in model.

Gebreide kleding opbergen

Hang gebreide kleding nooit voor langere tijd op een hangertje. Het hangertje blijft dan in de kleding staan. Bovendien heeft gebreide kleding de neiging door het gewicht uit te rekken. Vouw gebreide kleding daarom het liefst losjes op en leg er niet te veel andere kleding bovenop.

VISCOSE

Textiel van viscose mag in de wasmachine gewassen worden, chemisch reinigen is ook toegestaan. Omdat de vezels zeer kwetsbaar zijn, adviseren wij u deze stof zeer voorzichtig te behandelen en in elk geval de onderhoudsvoorschriften na te leven. Viscose kan gestreken worden bij een temperatuur van max. 150°.

WOL

In wollen truien ingestreken glansplekken

Borstel gedestilleerde azijn (verkrijgbaar in toko' s of in goed gesorteerde levensmiddelenwinkels) in de plek en laat dit ca. 10 minuten inwerken. Vervolgens de trui binnenstebuiten draaien en de plek met het strijkijzer vochtig maken. Nu gaat de azijn haar werk doen en zal de glansplek verdwijnen.
Let op: dit werkt niet bij andere textielsoorten!


Gekrompen wollen truien

Um den Pweek de trui gedurende ca. 30 minuten in shampoo om deze enigszins terug te brengen naar de oorspronkelijke maat. Spoel de trui voorzichtig uit en trek hem voorzichtig weer in model.

Kriebelende wollen truien

Gun uw trui een wellnessbehandeling! Begin met een zachte massage waarbij u gebruik maakt van een haarconditioner. Laat de conditioner een langdurig inwerken en beëindig de behandeling met een zorgvuldige douche met schoon, koud water. Uw trui zal na deze liefdevolle behandeling aangenaam zacht aanvoelen.

Drogen van dikke wollen truien en vesten 

De trui of het vest kort in de wasmachine centrifugeren en dan ophangen met behulp van een stang of stok (bijv. van bamboe). Steek hiervoor de stang of stok door de armen en hang de trui of het vest op - bijvoorbeeld tussen twee stoelleuningen. Vergeet niet om de trui of het vest in nog natte toestand weer in model te trekken. Omdat de lucht van alle kanten ongehinderd toe kan stromen, droogt de trui of het vest snel en gelijkmatig. Bovendien voorkomt deze manier van drogen dat de wol - door te langzaam drogen - een onaangename geur krijgt.
 

GOED OM TE WETEN

- Verwijder de vlek het liefst zo snel mogelijk. Verse vlekken zijn normaal gesproken makkelijker te verwijderen dan oude,  al ingedroogde vlekken.

- Behandel de vlek eerst met koud water of nog beter, met koolzuurhoudend bronwater. Dit vanwege het oplossende vermogen van koolzuur. Gedestilleerd water is ook zeer geschikt voor het verwijderen van vlekken, omdat dit in tegenstelling tot leidingwater geen kalk bevat. Hierdoor ontstaan geen kalkranden op de kleding.

-
Altijd voorzichtig van buiten naar binnen de vlek verwijderen, nooit andersom en niet heen en weer wrijven, want zo ontstaan randen.

- De belangrijkste regel als u een vlek gaat verwijderen is deppen. Het is een wijdverbreide fout, dat vlekken uitgewreven moeten worden. Ze moeten echter gedept worden. Alleen zo voorkomt u, dat de vlek zich niet hardnekkig aan het weefsel hecht. Daarom onze tip: altijd deppen, niet wrijven!

BRANDPLEKKEN VAN HET STRIJKEN

Houd het kledingstuk onder zo koud mogelijk water en wrijf net zolang met een doorgesneden citroen over de vlek, totdat hij verdwenen is!

INGEDROOGDE RODEWIJNVLEEKEN

Ingedroogde Rodewijnvlekken kunt u bedruppelen met witte wijn, citroensap, mineraalwater of glasreiniger. Of bestrooi de vlek met zout en wrijf heel voorzichtig, zonder druk te zetten, in het materiaal. Daarna het kledingstuk zoals gewoonlijk wassen.

VLEKRANDEN

Om te voorkomen dat er vlekranden in de kleding komen, kunt u de stof het beste vochtig strijken.

VERSE RODEWIJNVLEEKEN

Verse Rodewijnvlekken royaal met zout bestrooien, enige tijd in laten trekken en dan uitspoelen. Eventuele resten nabehandelen met citroensap.

HARDNEKKIGE VLEKKEN

Om hardnekkige vlekken uit kleding te verwijderen kunt u een vaatwastablet in de wasmachine mee laten draaien. Let wel op eventuele allergieën. Als hier sprake van is, dient u de was meerdere malen te spoelen.

KERSENVLEKKEN

Kersenvlekken kunnen het beste verwijderd worden door de kleding direct in warm water met zeep te leggen. Na een paar minuten haalt u de kleding er weer uit en legt deze in een schaal met melk, totdat de vlekken verbleekt zijn. Dit duurt een aantal uur. Daarna kunt u de kleding gewoon in de wasmachine wassen.

MAKE-UPVLEKKEN

Verse make-upvlekken kunt u met vers brood uit kleding deppen. Bij hardnekkige vlekken kunt u licht wrijven. Daarna gewoon wassen in de wasmachine.

ZWEETVLEKKEN IN BONTE STOFFEN

Zweetvlekken kunnen uit bonte stoffen gewassen worden met behulp van azijnwater (verhouding: 1 deel azijn op 5 delen water).

CHAMPAGNEVLEKKEN

Champagnevlekken verwijdert u heel makkelijk met lauwwarm, helder water zonder toevoegingen. Gebruik in ieder geval nooit zeep!

SPECIALE TIP

Bloed-, wijn-, olie- en sapvlekken verdwijnen, als u de plek direct met witte tandpasta insmeert en daarna wast.

SPINAZIEVLEKKEN VERWIJDEREN

Bij spinazie komt het er vooral op aan om heel snel te reageren! Wrijf direct met het snijvlak van een gehalveerde, rauwe aardappel over de vlek en spoel daarna uit met warm water met zeep.

THEEVLEKKEN

Verse theevlekken niet inwrijven, maar houd het kledingstuk boven een schaal en giet dan heet tot kokend water over de vlek. De vlek verbleekt dan. Let bij de keuze van de watertemperatuur op het wasetiket.

TOMATENVLEKKEN

Bij tomatenvlekken dient u snel te handelen! Behandel tomatenvlekken op witte stoffen direct met warm water met zeep, indien noodzakelijk met toevoeging van een scheutje ammonia.

WASVLEKKEN

Het verwijderen van wasvlekken uit kleding is heel makkelijk. Verwijder eerst de harde wasresten met de hand. Pak dan gewoon vloeipapier, een of twee handdoeken en leg het kledingstuk onder het vloeipapier, tussen de handdoeken. Strijk langzaam over de plek. de was lost vanzelf op door de hitte en wordt geabsorbeerd door de handdoeken. Let bij kwetsbare materialen a.u.b. goed op de temperatuur van het strijkijzer. Strijk net zo vaak over de stof, totdat alle wasresten opgelost zijn. Soms blijft er een vetvlek achter, die u met bakpoeder of een aardappel kunt verwijderen. Was het kledingstuk vervolgens zoals gebruikelijk in de wasmachine.

WIJNVLEKKEN

Wijnvlekken verwijdert u door de vlek meerdere keren in kokende melk te dompelen. Spoel het kledingstuk daarna in koud water uit.
 

HOUD MOTTEN OP AFSTAND

Als u een bosje gedroogde honingklaver tussen uw kleding legt, zullen er geen motten in uw kledingkast komen.

DEFECTE ZIPPER (VAN UW RITS)

Gebruik dan gewoon een paperclip. Als u vindt dat deze 'vervanger' er saai uitziet, dan kunt u de paperclip bijvoorbeeld omhullen met vrolijk gekleurd garen. En als u dit teveel moeite vindt, kunt u vast een bijzonder exemplaar vinden bij een kantoorboekhandel.

DE ZIPPER (VAN UW RITS) LOOPT NIET GOED

Wrijf dan de metalen tandjes in met zeep, was of grafiet (bijv. een potlood). Daarna loopt de zipper weer als vanouds.

SNEEUWRANDEN OP SCHOENEN

Sneeuwranden op leren schoenen verwijdert u heel gemakkelijk door ze in te wrijven met een doorgesneden ui.

ZIJDEN SJAALS WASSEN

Als u zijden sjaals wilt wassen, kunt u het beste aardappelwater gebruiken. Rasp rauwe aardappels, doe er een beetje water bij en druk de massa door een doek. Door het sap wordt de zijde niet alleen schoon, maar blijven ook de kleuren behouden en krijgt de sjaal een bijzondere glans.

STOPPEN VAN KLEINE GAATJES

Gebruik voor het stoppen van kleine gaatjes in kleding gewoon een draadje uit de stof, die u er op een onopvallende plek heeft uitgetrokken.

VERBLEEKTE KLEUREN (KATOEN)

Als de kleuren van uw katoenen kleding vervaagd zijn, leg deze dan gewoon enkele uren in magere melk. Spoel ze vervolgens grondig met lauwwarm, helder water uit. De kleuren stralen dan weer als vanouds.

VERKLEURDE WITTE WAS

Als uw witte was in de wasmachine verkleurd is, leg de kleding dan in verse melk, totdat de melk zuur geworden is. Spoel de kleding vervolgens grondig uit met helder water.

VERGEELDE WITTE WAS

Vergeelde witte was zoals beddengoed, lakens, witte broeken etc. kunt u gewoon op 40°C in de wasmachine wassen. Maar doe dan in plaats van wasverzachter ca. 4 - 8 druppeltjes inkt in het vakje voor de wasverzachter.

Anders kunt u vergeelde was ook een halve dag of een nacht in volle melk leggen, zodat het bleekt.

WAS, DIE NIET GECENTRIFUGEERD MAG WORDEN

Kleine kledingstukken kunt u in de slacentrifuge drogen. U kunt de duur en het tempo zelf bepalen, zodat de kleding mooi blijft.

WASMIDDELRESTEN OP DONKERE WAS

Wasmiddel- of wasverzachterresten op donkere was kunt u het beste verwijderen met een vochtige badstof doek. Gewoon voor het strijken de witte vlekken afvegen en de resten verdwijnen.

WOLLEN SJAALS DROOG REINIGEN

Reinig wollen sjaals niet met water, wrijf ze liever in met tarwemeel. De wol wordt zo door en door schoon, zonder deze te beschadigen.

WOLLEN JURKEN REINIGEN

Wollen jurken kunt u heel goed met aardappelwater schoonmaken. Rasp rauwe aardappels, doe er een beetje water bij en druk de massa door een doek. U kunt de jurk wassen in het sap dat uit de doek komt.