Like

Een smaakvolle herfst: de lekkerste herfstgerechten

Dat de herfst qua mode veel mogelijkheden te bieden heeft is niet nieuw – denk maar eens aan die heerlijk warme truien en vesten in prachtige herfstkleuren en trendy (enkel)laarzen die het plaatje helemaal compleet maken. Daar worden wij erg enthousiast van! Maar dat is niet het enige leuke dat de herfst de bieden heeft, we krijgen ook weer trek in overheerlijke herfstgerechten. Weet u dus nog niet wat u vandaag op het menu staat en bent u nog op zoek naar inspiratie? Wij hebben voor u een herfstmenu samengesteld met de lekkerste herfstrecepten.

Herfstgerechten voor fijnproevers: koken met seizoensgroenten

In de zomer worden we overladen met frisse salades en zoet seizoensfruit, maar in de herfst mag het in de keuken wat gemoedelijker. Heerlijke soepen, seizoensgroente en desserts met noten spelen daarbij een grote rol. Want wat is er nu lekkerder dan samen met familie en/of vrienden genieten van een warm diner op een ontspannen herfstdag en van overheerlijke herfstgerechten genieten?

pompoen pastinaak soep

Het voorafje: romige pastinaaksoep met huisgemaakte croutons

Pastinaken zijn echte allrounders onder de groenten. De pastinaak wordt vaak gebruik bij de bereiding van hoofdgerechten, bijgerechten en zelfs toetjes. Voor dit gerecht maken we van een heerlijk romige soep van pastinaak met knapperige croutons.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo pastinaken
  • 2 uien
  • 125 gram aardappelen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 125 milliliter droge witte wijn
  • 1 ¼ liter water
  • 1 eetlepel groentebouillon
  • 200 gram slagroom
  • Kruiden: zout, peper, nootmuskaat, suiker
  • 3 sneetjes tostibrood (volkoren)
  • 4 eetlepels boter

Bereidingswijze

  1. Schil en was de pastinaken. Leg 150 gram van de pastinaak opzij en snijd de rest in blokjes. Schil en was dan de aardappelen en snijd ze eveneens in blokjes. Snijd als laatste uien in kleine stukken.
  2. Verwarm een pan met 4 eetlepels olie en doe de gesneden pastinaak, aardappelen en ui in de pan. Voeg na enkele minuten de droge witte wijn, het water en de groentebouillon toe en laat de groenten afgedekt 15 minuten pruttelen.
  3. Voeg zodra de groenten zacht zijn geworden de slagroom toe, pureer de grove stukken groente en breng het geheel op smaak met zout, peper nootmuskaat en suiker.
  4. Snijd tenslotte het tostibrood in kleine blokjes, verwarm de boter in de pan en bak de stukjes brood tot ze goudkleurig zijn. Garneer de soep met de croutons.

Het hoofdgerecht: pompoen uit de oven

Pompoen is gezond, veelzijdig te gebruiken en is bovendien goed voor de huid en het haar – vooral tijdens de herfst- en wintermaanden wanneer pompoen ons een grote hoeveelheid aan vitamine A en keratine geeft. Het is dus niet gek dat deze oranje groente tot een van de favoriete herfstgroenten behoort. Of u pompoen nu met vlees combineert of er een volledig vegetarisch gerecht van maakt, de groente laat zich bijzonder eenvoudig en veelzijdig combineren.

pompoen met gehakt en feta uit de oven

Pompoen met gehakt en feta

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 middelgrote pompoenen
  • Kruiden: zout, peper, kaneel, cayennepeper, paprikapoeder
  • 1 knoflookteen
  • 1 ui
  • 400 gram rundergehakt
  • 1 pakje fetakaas

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 160 graden en bedek een bakplaat met een vel bakpapier. Was de pompoen en snijd hem door de helft. Verwijder de kern en kruid de pompoen met zout, peper, paprikapoeder en indien gewenst een scheutje olie. Leg de pompoenhelften op de bakplaat en bak ze 30 tot 40 minuten in de oven.
  2. Schil en snijd de ui en de knoflookteen en snijd ze vervolgens in kleine stukjes. Bak de ui en de knoflook in de pan en voeg het gehakt toe. Bak het gehakt mee tot het rul wordt. Kruid het geheel met een snufje kaneel, wat zout en cayennepeper.
  3. Wanneer de pompoenhelften zacht zijn geworden, kunt u het vruchtvlees weghalen en de helften met het gehaktmengsel vullen. Verkruimel de fetakaas en strooi de kaas eroverheen en leg de pompoenhelften nogmaals kort in de oven. Serveer de pompoenhelften tenslotte op een groot bord.

pompoengratin met balsamico tomaten

Pompoengratin met balsamico-tomaten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo pompoen
  • 400 gram tomaten
  • 6-8 eetlepels balsamicostroop
  • 2 knoflooktenen
  • 2 stuks prei
  • 1 bosje peterselie
  • 200 gram pecorino kaas
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Kruiden: zout, peper, chilipeper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Was de pompoen en snijd hem in dunne schijven. Wanneer u de pompoen niet wilt schillen, let er dan op dat u een pompoensoort uitkiest waarvan de schil eetbaar is. Was de prei en snijd zowel de prij als de knoflook ook in dunne schijven.
  2. Was de tomaten en snijd ze 4 stukken. Doe de tomaten in een kom en voeg de balsamicostroop, zout en peper toe. Laat het mengsel vervolgens een paar minuten intrekken. Snijd de peterselie fijn.
  3. Verwarm de olie in een pan en braad de pompoen een paar minuten op middelhoog vuur. Kruid de pompoen met zout, peper en chilipeper en haal de pompoen vervolgens uit de pan. Bak vervolgens de prei en de knoflook en voeg de peterselie, zout en peper toe.
  4. Meng de pompoen met het prei-mengsel en doe de groenten in een ovenbestendige schaal. Voeg de balsamico-tomaten en geraspte kaas toe. Leg de schaal voor 15 tot 20 minuten in de oven. Serveer de gratin met een frisse salade of stokbrood.

appelwalnoot taart met vanillepudding

Het toetje: appelwalnoottaart met vanillepudding

Onze tip voor een zonnige herfstdag: een heerlijke herfstwandeling met het gezin, uw partner of met familie. Na zo’n ontspannen dagje geniet u samen met volle teugen van een heerlijk diner met pompoen. En om de avond helemaal compleet te maten kan een toetje natuurlijk niet ontbreken.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 150 gram suiker
  • 200 gram roomboter
  • 300 gram bloem
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 liter melk
  • 1 kilo appels
  • 100 gram walnoten
  • 5 theelepels water
  • 1 pakje kloppudding

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Was en schil de appels en snijd ze in kleine stukken. Hak de walnoten in grove stukken doe de appels en walnoten in een pan. Voeg een klein snufje suiker toe, 1 zakje vanillesuiker en water en laat het geheel koken tot het zacht wordt.
  2. Meng voor het deeg de suiker, roomboter, bloem, ei, bakpoeder en 1 zakje vanillesuiker in een kom. Kneed alles tot een geheel en tot de ingrediënten goed vermengd zijn. Neem een bakvorm met een diameter van 26 cm en beleg de vorm met het deeg. Doe het appelmengsel in de bakvorm en strijk het glad. Bak de taart 25 tot 30 minuten.
  3. Bereid in de tussentijd de vanillepudding en serveer de pudding warm bij de taart.

Pompoen is niet alleen erg lekker voor gerechten, ze zien er namelijk ook heel leuk uit als herfstdecoratie voor thuis. Daarmee haalt u de gezellige herfstsfeer in huis. Wij wensen u alvast een gezellige én smaakvolle herfst toe!