Like

Genieten met champignons

Na een lange, warme zomer waarin we veelvuldig van lichte maaltijden als frisse salades hebben genoten, krijgen we nu weer zin in herfstgerechten. Een typische herfstgroente waar u alle kanten mee uit kunt is de champignon. Deze is er in de bekende witte variant, maar hij is er ook in het bruin  als kastanjechampignon. Naast de champignon zijn er nog veel meer eetbare  soorten paddestoelen, waarvan oesterzwammen, shiitakes, cantharellen en eekhoorntjesbrood de bekendste zijn.  U kunt ze naar hartenlust combineren in recepten waar paddestoelen in worden verwerkt.

Wij helpen u vast op weg met twee makkelijk te maken recepten met paddestoelen:  het eerste recept is voor een rijk gevulde, romige soep en het tweede voor een heerlijk Italiaans gerecht met tagliatelle. Eet smakelijk!

Paddestoelensoep: Afbeelding-kom-champignonsoep-in-oranje-kom-brood-losse-champignons-ernaast-recept-champignonsoep

Aantal personen: 4 à 5

Nodig:

  • Ongeveer 700 gram paddestoelen, in plakjes gesneden
  • 2 rode uien, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • klontje boter
  • scheutje olijfolie
  • 1 volle eetlepel fijngehakte tijm, alleen de blaadjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 120 ml. slagroom of 120 gr.roomkaas
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt

Bereiding:

1. Zet een grote braadpan op het vuur en laat deze goed heet worden. Doe de olijfolie en klontje boter erin en fruit hierin de ui en knoflook.
2. Voeg de paddestoelen toe en roerbak deze kort op middelgroot vuur.
3. Doe de tijm, peper en zout erbij.
4. Roerbak de paddestoelen ongeveer 10 minuten, totdat het meeste vocht verdampt is.
5. Giet de bouillon erbij.
6. Laat de soep aan de kook komen en ongeveer 20 minuten op laag vuur pruttelen.
7. Pureer ⅔ van de soep en giet het gepureerde mengsel terug in de pan bij de rest van de soep en voeg de slagroom of roomkaas toe.
8. Maak af met een beetje fijngehakte peterselie.
9. Serveer de soep met knapperig stokbrood.

Tagliatelle met champignons en basilicum:

Afbeelding-tagliatelle-champignons-basilicum-in-grijs-bord-bestek-ernaast-recept-tagliatelle-met-champignonsNodig:

  • 300 g champignons of een mengsel van paddestoelen in plakjes
  • 1 (kleine) ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fingehakt
  • 50 g gerookt spek, in kleine stukjes
  • 400 g tagliatelle
  • zout en peper
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl bloem
  • 200 ml slagroom
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 handvol verse basilicum gescheurd
  • 50 g parmezaanse kaas

 

Bereiden:

Kook de tagliatelle al dente ofwel beetgaar in water met zout. Verhit ondertussen de olie in een pan en bak de stukjes spek uit. Voeg de champignons, ui en knoflook toe en bak 3-5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper.
Stuif de bloem erover en laat kort garen. Voeg al roerende de slagroom, 375 ml water en het bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook en laat het ca. 3 minuten zacht pruttelen.
Roer het grootste deel van de gescheurde basilicum door de saus. Laat de tagliatelle uitlekken en meng de saus erdoor. Strooi de kaas erover en bestrooi met het restant van de basilicum.

Heeft u trek gekregen in nog meer warme herfstrecepten en zin in een toetje? Bekijk dan onze » heerlijke toetjes met haver uit de oven!