1

La Dolce Vita : de lekkerste recepten uit Italië

Prachtige stranden, historische bezienswaardigheden en sfeervolle bergdorpjes – Italië is een geliefde vakantiebestemming. We denken bij Italië ook direct aan heerlijk eten, warme zomerdagen en prachtige landschappen. Metropolen als Milaan, Rome en Napels nodigen uit om actief ontdekt te worden, terwijl Capri, Sicilië of Sardinië vooral geschikt zijn om ontspannen van te genieten. En wat dacht je van een tripje naar Venetië? Italië heeft veel te bieden is vooral voor fijnproevers een Walhalla: zowel om te proeven als om inspiratie op te doen. Het bijzondere aan Italië is dat elke regio zijn eigen specialiteiten en recepten kent. Deze worden van generatie op generatie doorgegeven en blinken uit in onovertroffen smaakcombinaties. We nemen u graag mee op een culinaire reis door Bella Italia en nodigen u uit samen met ons het beste van de Italiaanse keuken te ontdekken.

Een tongstrelend gerecht uit Rome: Pasta Cacio e Pepe

Pasta Cacio e Pepe In de eeuwige stad Rome valt er onnoemelijk veel te zien en nog meer te ontdekken. Het Colosseum, Forum Romanum, de Trevi fontein en de Spaanse trappen zijn slechts enkele van de bezienswaardigheden die de Italiaanse hoofdstad te bieden heeft. In de gezellige Trastevere-wijk komt u op culinair gebied zeker aan uw trekken en kunt u in één van de vele kleine cafeetjes of restaurants of bij de kraampjes van het Piazza San Cosimato genieten van de onder meer het pasta gerecht Cacio e Pepe.

Ingrediënten voor 4 personen
400g pasta, bijv. Spaghetti, het liefst verse
250 g Pecorino kaas
Zwarte peper
Zeezout

Bereiding:
Rasp eerst de Pecorino kaas en breng een grote pan water aan de kook. Voeg zodra het water kookt een beetje zeezout toe en voeg dan de pasta toe aan het kokende water. Kook de pasta al dente, zet 2 minuten voor de pasta al dente is een (metalen) schaal op de pan en laat deze warm worden. Giet dan de past af en vang wat van het kookvocht op. Stort de pasta in de verwarmde schaal, voeg de Pecorino en wat kookvocht toe. Meng alles door elkaar zodat een romige saus ontstaat en voeg tot slot wat zwarte peper toe. Buon appetito!

Dorstlesser uit Sicilië: Granita al Limone

Granita al LimoneDe Siciliaanse keuken is een van de meest veelzijdige van Italië. De keuken kenmerkt zich door een veelvoud aan pastagerechten, geserveerd met verschillende groenten en verse vis en een keur aan zoete gerechten. Voor wat verkoeling op hete zomerdagen zorgt Granita al Limone, een mengsel van sorbet en citroenlimonade. Natuurlijk is deze limonade gemaakt van onovertroffen Siciliaanse citroenen. Het drankje is de perfecte dorstlesser na een dagje strand.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen
500 ml water
300 ml citroensap (versgeperst ong. 8 citroenen)
100 g suiker

Bereiding:
Doe het water en de suiker in ene pan en verwarm het mengsel tot de suiker is oplost. Neem de pan van het vuur en laat het suikerwater tot kamertemperatuur afkoelen. Giet het suikerwater vervolgens in een schaal, voeg het citroensap toe en plaats de schaal in de vriezer. Roer het citroenwater elke 15 tot 30 minuten met een lepel goed door. Zo bevriest de vloeistof niet volledig en ontstaan kleine ijkristallen. Na 1 à 2 uur kunt u de citroengranita in brede glazen of ijscoupes overdoen en garneren met een blaadje munt.

De klassieker uit Napels: Candele alla Genovese

Candele alla GenoveseNapels is de beroemde stad aan de golf van Napels die toeristen uit de hele wereld betovert door haar milde klimaat en de vele bezienswaardigheden. Gelegen aan de voet van de Vesuvius en omgeven door het adembenemende Italiaanse landschap, is Napels vooral beroemd door het gezellige oude centrum, waar volop restaurants zitten die zich gespecialiseerd hebben in antipasti en pastagerechten. Een klassieker is het gerecht: Candella alla Genovese. De naam doet vermoeden dat dit gerecht uit Genua afkomstig is, maar het komt wel degelijk uit Napels.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
1 kg rundvlees
1,5 kg uien
2 stengels bleekselderij
4 wortels
Ca. 0,2 l witte wijn
2 el tomatenpuree
Olijfolie

Bereiding:
Snijd de uien, wortel en selderij in kleine stukjes. Doe wat olijfolie in een pan en braad het vlees, eveneens in stukjes gesneden, rondom aan. Blus het vlees vervolgens af met de wijn. Voeg, zodra de wijn verdampt is, de uien, wortelen en selderij toe. Voeg daarna de tomatenpuree toe en meng met wat olijfolie. Laat het vlees en de groente op lag vuur zachtjes koken met het deksel op de pan. Voeg na ongeveer 2 uur wat zout toe. Na nog een 2 uur is de Genovesa klaar en zijn de uien en het vlees zacht. Kook pasta al dente en schenk de saus over de pasta. Serveer deze klassieker met vers geraspte parmezaanse kaas.

Een Italiaanse topper: Bruschetta

BruschettaVeel Italiaanse recepten bevatten zongerijpte groenten en verse kruiden. Eén klassieker uit de Italiaanse keuken mengt beide componenten perfect door elkaar en mag niet ontbreken bij uw anti-pasti schotel: Bruschetta. Dit van origine “armeluis-eten” is snel te bereiden. Met het beleg ofwel de topping kunt u variëren. Maar in alle gevallen is dit voorafje altijd een heerlijke start van een maaltijd. Traditioneel wordt brood zonder zout gebruikt voor Bruschetta, maar brood met zout kan eventueel ook. De variant met tomaat en basilicum en optioneel een uitje, is een heerlijk fris als voorafje maar ook geschikt om als snack op een feestje te serveren.

Voor 10 – 15 stuks
Voor de topping

400g goed rijpe cocktailtomaten
1 teentje knoflook
een handvol basilicumblaadjes
4 el olijfolie
2 el witte balsamicoazijn
Zeezout
Zwarte peper
Desgewenst een fijngesneden sjalotje

Voor het Brood:
1 ciabatta
4 el olijfolie
2 teentjes knoflook

Bereiding:
Snijd het brood in dunne stukken, halveer de knoflooktenen en wrijf het brood ermee in. Rooster of grill het brood met een beetje olijfolie. Maak de topping. Snijd de tomaatjes in kleine stukjes en snijd de knoflook en eventueel het sjalotje zeer fijn. Houd enkele basilicumblaadjes apart en scheur de rest in stukjes. Meng de tomatenstukjes, knoflook, basilicum met de olie, azijn, peper en zout en verdeel dit over de warme stukken brood. Leg de stukken brood op een grote serveerschaal en garneer met een paar basilicumblaadjes.

Zoete verleiding uit Venetië: Tiramisu

Tiramisu Venetië is een van de fascinerende steden in het noordoosten van Italië waarop bezoekers al snel verliefd worden. Echter heeft de regio nog meer steden die u kunnen betoveren met hun charmes zoals Padua en Verona of het vakantieoord Cortina d’Ampezzo. Ook op culinair vlak heeft Venetië de fijnproevers en liefhebbers van de Italiaanse keuken veel te bieden. Lichte en heerlijke gerechten met rijst, vis en groenten worden vrijwel overal in de regio gegeten, eveneens als wereldberoemde desserts. In het bijzonder de tiramisu.

Venetien ist eine Region im nordöstlichen Italien und vor allem für ihre faszinierende Hauptstadt Venedig bekannt. Doch auch Städte wie Padua und Verona oder der mondäne Urlaubsort Cortina d´Ampezzo verzaubern Urlauber mit ihrem typisch italienischen Charme. Und auch kulinarisch hat Venetien Feinschmeckern und Liebhabern der italienischen Küche so einiges zu bieten. Leichte und ausgewogene Gerichte auf der Basis von Reis, Fisch und Gemüse prägen die Region ebenso wie die berühmten venezianischen Desserts. Ganz besonders beliebt bei Süßspeisenfans: Cremiges Tiramisu.

Ingrediënten voor 8 personen
4 eierdooiers
4 eetlepels suiker
500g mascarpone
Geraspte citroenschil
150g mariakaakjes
200ml espresso
200 ml espresso
4 eetlepels brandewijn
2 eetlepels cacaopoeder

Bereiding:
Doe de eierdooiers en de suiker in een kom en klop het ca. 5 minuten tot een dikke geelkleurige creme. Voeg vervolgens de mascarpone en de geraspte citroenschil beetje bij beetje toe. Neem beslagkom en verkruimel de mariakaakjes. Meng de brandewijn met de espresso en giet het over verkruimelde mariakaakjes heen. Neem vervolgens een schaal of bakvorm van ongeveer 25cm x 18cm en bedek de bodem met de helft van het koekkruimmengsel. Vul daarna de tweede laag met de helft van het mascarponemengsel. Bedek de derde laag vervolgens met de andere helft van het koekkruimmengsel. Voor de vierde en tevens laatste laag gebruikt u de andere helft van het mascarponemengsel. Strijk de bovenste laag glad. Laat de tiramisu vervolgens minstens 3 uur in de koelkast staan en bestuif hem kort voor het serveren met cacaopoeder.

Heeft u binnenkort een gezellige Italiaanse avond op de planning staan? Wij wensen u alvast veel plezier met de voorbereidingen van de heerlijke gerechten. Nog een laatste tip: met deze outfits met Italiaanse flair maakt u de avond helemaal compleet en creëert u het perfecte Dolce Vita-moment!