Like

It’s Teatime – interessante wetenswaardigheden over thee

Als het buiten koud en nat is, is het extra fijn om het thuis weer gezellig en knus te maken. Voor een warme sfeer binnenshuis zorgen bijvoorbeeld kaarsen, wollig warme plaids en een goed boek. Wat natuurlijk niet mag ontbreken als u thuis even een momentje rust neemt, is een vers gezet kopje thee. Deze heerlijke warme drank verwarmt ons niet alleen van binnen, maar doet ons op veel manieren goed. Sommige theesoorten bevatten namelijk waardevolle stoffen die ons lichaam goed kan gebruiken. Maar welke soorten kunt u dan het beste kiezen? En hoe zet u nu eigenlijk het perfecte kopje thee? Wij hebben het voor u uitgezocht en informeren u graag. Dus neemt u vooral een kopje thee erbij en lees hier alles over wat u zou willen weten over het veel genuttigde warme drankje.

De smaak: de verschillende aroma’s van theeplanten

De vele verschillende smaken van diverse theesoorten maken van thee een aantrekkelijk alternatief voor water, koffie of sap. U kunt met thee heel gemakkelijk variëren door te kiezen voor bijvoorbeeld zwarte thee met melk en honing, groene thee met citroensap, exotische vruchtenthee, heilzame kruidenthee of witte thee met een subtiel aroma – om maar eens een paar theesoorten te noemen. Alhoewel de verschillende theesoorten van elkaar verschillen in smaak, aroma en kleur is uiteindelijk alle thee afkomstig van dezelfde soort theeplant. De blaadjes van deze plant worden na de oogst op diverse manieren verder verwerkt. Verschillende manieren van drogen en fermenteren van theebladeren resulteren in zwarte, groene, witte of gele thee die puur of door toevoeging van aroma’s en/of kruiden een specifieke smaak hebben. Er bestaat ook kruidenthee die van kruiden in plaats van theebladeren gemaakt wordt. Strikt genomen is dit dus eigenlijk geen (echte) thee maar een kruidendrankje. Dat overigens wel net als thee wordt verkregen door blaadjes in heet water te laten trekken.

De werking: stoffen die voor een klein wonder kunnen zorgen

Verschillende-soorten-kleuren-thee-bloempjes-blaadjes-kruiden-in-houten-kistje-met-vakjes

De heerlijke smaak en geur die thee en gedroogde kruiden afgeven bevorderen niet alleen ons welbevinden, de in thee aanwezige vitaminen en voedingsstoffen kunnen zelfs een positief effect op onze lichamelijk en geestelijke gezondheid hebben. Zo heeft zwarte thee door de aanwezigheid van looizuur een licht antibacteriële werking, ook heeft deze thee een kalmerende werking wat betreft het maag-darmstelsel. Groene thee ontgift het lichaam en kan het immuunsysteem versterken door aanwezige vitamine A, B2 en C. Kalmerende rooibosthee kan meehelpen om verkoudheden te voorkomen door de aanwezigheid van vitaminen, magnesium en zink.

Rooibosthee bevat geen cafeïne en kan daarom ook ’s avonds zonder bezwaren worden gedronken. Net zoals ook groene thee beschikt rooibosthee bovendien over antioxidanten, die de celvernieuwing ondersteunen en goed zijn voor haar en nagels. Het is dan ook geen wonder dat vooral groene thee ook wordt gebruikt in beautyproducten en een ingrediënt vormt in onder meer micellair water, badschuim en gezichtsmaskers. Ook kruidenthee biedt vele gebruiksmogelijkheden en ondersteunt op natuurlijke wijze de vitaliteit. Zo werkt kamillethee bijvoorbeeld niet alleen ontstekingsremmend, maar ook antibacterieel. Als ingrediënt in badschuim zorgt kamillethee voor een zuivere huid, terwijl valeriaanthee uw gemoedsrust kan bevorderen. Kruidenthee is dan ook een ideaal drankje om voor het slapen gaan van te genieten.

 

 

De bereiding: waar moet u op letten bij het zetten van thee?

Wij zagen al dat door verschillende manieren van drogen van theebladeren ook heel diverse aroma’ s kunnen ontstaan. Om optimaal van deze aroma’s te kunnen genieten is het volgende van belang:

– Breng het water voor de thee bij voorkeur slechts eenmaal tot het kookpunt, zodat het nog zoveel mogelijk zuurstof bevat als u thee gaat schenken. Zwarte thee kunt u het best bereiden met water dat ongeveer 95°C is. Voor groen en witte thee is een watertemperatuur van 70°C ideaal. Voor kruiden- en vruchtenthee geldt dat u uw persoonlijke smaak kunt volgen.
– Hoe lang u de thee laat trekken is afhankelijk van de gebruikte theesoort. Voor theesoorten die cafeïne of theïne bevatten geldt dat hoe korter u de thee laat trekken, hoe groter het opwekkende effect is. Hoe langer u de thee laat trekken, hoe groter het rustgevende effect zal zijn. Om een bittere smaak te voorkomen dienen zwarte en groene thee bij voorkeur niet langer dan vijf minuten te trekken. De ideale trektijd is ongeveer 3 minuten.

Vrouw-zit-voor-raam-met-kop-thee-leest-boek-text

De kwaliteit: waaraan herkent u hoogwaardige thee?

Een kwalitatief hoogwaardige thee heeft een volle smaak en een intensief aroma. Maar hoe ziet u nu welke thee van hoge kwaliteit is als u voor het schap in de supermarkt staat? Zowel losse thee als theezakjes zijn tegenwoordig voorzien van verschillende kenmerken die de aromaklasse van de thee aangeven. Aan de letters TGFOP kunt u hoogwaardige thee herkennen. De T staat hierbij voor Tippy, ofwel ‘top’ in het Nederlands, G voor Golden en F voor Flowery. De letters OP staan voor respectievelijk Orange Pekoe en BOP voor Broken Orange Pekoe – deze laatste is een wat minder hoogwaardige thee. Theesoorten die geen codeaanduiding hebben, bestaan meestal uit resten van theebladeren en zijn dus van lagere kwaliteit.
Of u nu liefhebster bent van zwarte, groene, witte, vruchten-, of kruidenthee – elke soort thee smaakt het beste wanneer u de tijd neemt om zowel de thee goed te zetten, als om er volop van te genieten. Niet alleen monniken in Japan, maar ook onze buren uit Groot-Brittannië zweren bij een uitgebreid theeritueel.

We hopen dat we u enthousiast hebben kunnen maken voor het perfect bereide kopje thee en we wensen u veel plezierige en ontspannen Tea Time momenten toe!

Wilt u optimaal ontspannen tijdens uw thee-moment? Leest u dan ons blog over » hoe u het thuis gezellig maakt.