1

Winterse kost

Naarmate het kouder wordt, krijgen we als vanzelf trek in hartverwarmende gerechten. Stamppotten en stoofschotels zijn niet voor niets geliefde gerechten in de herfst en winter. Zoals iedereen weet die dagelijks kookt, is het bedenken en maken van steeds ander eten lang niet altijd gemakkelijk. Mona helpt u graag een handje helpen en we geven u daarom vandaag drie recepten voor zeer smakelijke gerechten die samen een compleet diner vormen.
We beginnen met een pittig regionaal gerecht: Groninger mosterdsoep met spek. Daarna volgt het recept voor een jachtschotel, maar dan wel eentje anno 2018: met zoete in plaats van gewone aardappel. Een echte aanrader! Tot slot geven we u het recept voor een verrukkelijk dessert: bitterkoekjespudding. Krijgt u al trek?
We wensen u veel kookplezier en alvast smakelijk eten!

Groninger mosterdsoep met spek

Ingrediënten voor 1 liter soep
1 kleine prei
1 ui
2 teentjes knoflook
30 gr roomboter
40 gr bloem
1 liter kippenbouillon
3 el Groninger mosterd
scheutje room
200 gr spekreepjes
peper en zout
Bereiding:
Snijd de prei in ringen (houd wat apart voor de garnering). Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit alles aan in een ruime pan met de roomboter.
Voeg de bloem toe en gaar deze 5 minuten mee op een zacht vuur. Zorg dat het mengsel niet bruin kleurt. Laat wat afkoelen.
Zet het vuur weer aan en voeg al roerend de kippenbouillon toe. Laat zachtjes koken totdat de prei gaar is. Pureer de soep glad met een staafmixer.
Voeg de mosterd en een scheutje room toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
Bak de spekreepjes goudbruin. Garneer de soep met de spekreepjes en wat preiringetjes.

Mosterdsoep

Jachtschotel met zoete aardappel

Ingrediënten voor 4 personen
1 kg zoete aardappelen
400 gr rundergehakt
2 uien
1 paprika
1 prei
200 ml (rundvlees) bouillon
2 appels (bijv. Jonagold)
50 gr geraspte kaas
2 blaadjes laurier
2 kruidnagelen
snuf nootmuskaat
peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm. Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet ze af en stamp er een puree van. Maak de puree smeuïg met een scheutje melk en/of een klontje roomboter. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
Pel en snipper de ui. Fruit aan in wat olijfolie.
Voeg het gehakt toe en bak dit mee. Breng op smaak met peper en zout en de nootmuskaat.
Was de prei en snijd deze in plakjes. Snijd de paprika in blokjes. Voeg deze bij het gehakt en bak kort mee.
Voeg nu de bouillon, de laurier en kruidnagel toe en laat het geheel op een zacht vuur zo’n 20 minuten stoven.
Snijd ondertussen de appels in dunne plakjes.
Verdeel het gehakt + groentemengsel over een ovenschaal. Leg hierop de plakjes appel. Verdeel de zoete aardappelpuree erover. Garneer het gerecht met de geraspte kaas.
Bak de jachtschotel in ongeveer 20 minuten goudbruin op 200 graden. Hij is klaar als het kaaslaagje krokant is.

Schotel met zoete aardappel

Bitterkoekjespudding

Ingrediënten voor 4 personen
150 gr bitterkoekjes
250 ml volle melk
5 blaadjes gelatine
50 gr suiker
250 ml slagroom
2 el amaretto (of meer)
Bereidingswijze:
Verkruimel de helft van de bitterkoekjes en besprenkel deze met de amaretto.
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Verhit de melk met de rest van de bitterkoekjes en de suiker en breng het net tegen de kook aan. Laat het 15 minuten op een laag vuur staan.
Knijp de gelatine uit en voeg dit bij de hete melk.
Voeg de slagroom toe en laat het geheel iets afkoelen.
Spatel de bitterkoekjes door de room.
Giet de bitterkoekjespudding in een vorm of schaaltjes laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

Pudding