• Gratis retourneren
 • Veilig bestellen
 • De nieuwste trends
Vind uw favoriete schoenen in onze sale 👡 | Shop nu *
Vind uw favoriete schoenen in onze sale 👡 | Shop nu *

Gratis e-book: Fashion Upcycling

fashion upcycling naald en draad

Do-it-yourself: maak iets nieuws van je oude kleding

Fashion Upcycling

Do-it-yourself: maak iets nieuws van je oude kleding

Fashion Upcycling

Met Fashion Upcycling hoef je je nooit meer zorgen te maken dat iemand anders hetzelfde draagt. Het maakt jou (en je outfit) namelijk uniek!
fashion upcycling naaimachine schaar

Iedereen kan creatief zijn!

In dit e-book vind je achtergrondinformatie over duurzaamheid en upcycling, en tips en tricks voor het hergebruiken van kleding. Geef je creativiteit de vrije hand met DIY-projecten en gebruik de eenvoudige handleidingen om zelf trendy items te maken. Je downloadt het e-book geheel gratis!

Iedereen kan creatief zijn!

In dit e-book vind je achtergrondinformatie over duurzaamheid en upcycling, en tips en tricks voor het hergebruiken van kleding. Geef je creativiteit de vrije hand met DIY-projecten en gebruik de eenvoudige handleidingen om zelf trendy items te maken. Je downloadt het e-book geheel gratis!

Upcycling: creatief met oude kleding

In de modewereld is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en upcycling, en ook consumenten gaan steeds bewuster met kleding om. Trends hebben een korte levensduur, en er is bijna niets dat zo snel verandert als de mode. Dat maakt mode natuurlijk heel fascinerend, maar het moet niet zo zijn dat kleding te gemakkelijk wordt gekocht en het volgende seizoen weer wordt weggegooid. Maar nu is er een trend die hier een positieve twist aan geeft. Een trend die niet alleen milieuvriendelijk is, maar waar je gegarandeerd veel plezier aan zult beleven. We hebben het over upcycling!
fashion upcycling kledingrek
fashion upcycling creatief naaien borduren

Ontwerp je kleding zelf via de upcycling-methode

Upcycling gaat over het recyclen van oude of gedragen kleding. Je hoeft hiervoor niet goed te kunnen naaien of ontwerpen: ook met kleine veranderingen kun je al veel bereiken. In ons e-book "Fashion DIY - Upcycling" vind je tips en instructies voor het maken van je eigen kleding. Om oude kleding te upgraden, kun je bijvoorbeeld de volgende dingen doen: 1) personaliseren: je restylet je kleding in een handomdraai door het veranderen van kleine details. Denk daarbij aan het opnaaien van pailletten, patches of sierbandjes om je kledingstuk uniek te maken. 2) veranderen: je kunt oude kleding een compleet nieuwe functie geven. Van een T-shirt maak je heel eenvoudig een tas en een oud herenoverhemd kun je zo stylen dat het een trendy rok wordt. 3) repareren: heb je een gat in je broek? Is je mouw gescheurd? Gooi je kledingstuk niet weg, maar repareer het. Of maak iets grappigs van het gat in de broek. De used-look is immers supertrendy.
fashion upcycling naaien knopen fashion upcycling naaien knopen

Duurzaamheid door do-it-yourself: doe ook mee!

Duurzaam leven is goed voor het milieu. Duurzaamheid komt ook tot uiting in de materialenkringloop: het in omloop houden van grondstoffen zodat er geen nieuwe nodig zijn. Bij upcycling gaat het om textiel. Oude lappen stof worden niet weggegooid of bijvoorbeeld als poetslap gebruikt (downcycling) maar ze worden zo verwerkt dat ze langer meegaan. Gooi oude spullen dus niet weg maar gebruik ze opnieuw. Ook kleding waar je op uitgekeken bent kun je op die manier hergebruiken.

Door DIY ontwerp je je eigen unieke kleding. Fashion-upcycling is dus niet alleen milieubewust maar ook creatief. De DIY beweging wordt steeds groter, bonter en luider. Er zijn dan ook steeds meer platforms en fans. Etsy is een van de populairste platforms. Op Etsy kunnen hobbykleermakers en andere creatievelingen hun zelfgemaakte producten online verkopen. Ook vind je op deze platforms allerlei DIY-handleidingen en heel veel tweedehands stoffen om zelf kleding van te maken.

Kleding upcyclen: zo doe je dat!

Iets ouds omtoveren in iets nieuws is leuk en spannend. En je hoeft helemaal niet zoveel van naaien te weten of een speciale naaimachine te hebben om unieke kledingstukken te kunnen maken.Van een T-shirt maak je zonder dat er ook maar een naald aan te pas komt een tas. En er zijn steeds meer zelfklevende patches die je heel gemakkelijk op een spijkerbroek of een jasje kunt plakken. Toch zijn er wel een paar dingen waar je bij upcycling op moet letten:

 • Zorg ervoor dat alle gebruikte gereedschappen en materialen, zoals scharen, patches en verf geschikt zijn voor textiel. Anders kunnen de kledingstukken tijdens het wassen kapotgaan of kunnen de kleuren uitlopen.
 • Bedenk van tevoren wat je wilt maken en maak een ruwe schets. Dan kun je beter bepalen of de stoffen bij elkaar passen en of je alles in huis hebt om je ontwerp uit te voeren.
 • Controleer of de stoffen die je voor je nieuwe kledingstuk wilt gebruiken wel geschikt zijn om te verwerken. Sommige stoffen rafelen erg wanneer je ze knipt. In dat geval kun je de randen omslaan met naald en draad of je kiest makkelijker te recyclen stoffen.

In ons e-book "Fashion Upcycling DIY" vind je nog veel meer tips over het recyclen en restylen van kleding. Klik hier om het gratis e-book te downloaden.

Wie is de schrijfster?

Eliza Schwarz heeft sinds 2013 een DIY-blog en een YouTube-kanaal met de naam DIY MODE. In juni 2015 publiceerde ze daar haar eerste verzameling van 100 fashion-upcycling-handleidingen om gratis te downloaden. Daarnaast heeft ze een exclusieve accessoire-lijn genaamd ELIZA SCHWARZ met handgemaakte artikelen waarvoor uitsluitend veganistische materialen gebruikt zijn. In 2012 werd Eliza vanwege haar unieke designtalent door een online platform verkozen tot “European Young Creator of the Year”. Tegenwoordig woont ze op het zonnige eiland Fuerteventura.

Eliza in haar eigen woorden:

“Mode is voor mij een praktische vorm van kunst. Maar in de tijd waarin we nu leven heeft mode soms een bittere bijsmaak. Daarom vind ik het duurzame aspect van mijn werk heel belangrijk en inspireer ik mensen graag om hun oude kleding te restylen.”


waiting...

Aanmelding nieuwsbrief

Aanmelding nieuwsbrief

 • de nieuwste trends
 • exclusieve kortingsacties
 • leuke aanbiedingen
 • stylingtips van onze mode-experts

Aanmelding nieuwsbrief

* Verplicht veld
Contact
010 447 98 97van maandag t/m vrijdag van 08:30 uur tot 21:00 uur en op zaterdag en zondag van 08.30 uur tot 17:00 uur.
Veilig Betalen
 • Factuur
 • Betaling in 3 termijnen
 • PayPal
 • Visa
 • Mastercard
 • IDeal
Volg ons
Shopping App
 • AppStoreNL
 • PlayStoreNL
Veilig Bestellen
 • Thuiswinkel Waarborg
 • ECommerce Europe
 • ForusP Secure
 • TS
Onze Partners
 • Parcelshop
Alle prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten. Verzendkosten € 5,99 per bestelling